Vanilje og sommerens retter | del 1 – bær

Sommeren er over os, og straks ledes tankerne hen på skønne, velduftende danske bær og frugter alene eller i kærlig omfavnelse med is og cremer. Også det salte køkken bugner med sprøde danske grøntsager samt friske fisk og skaldyr.

Fælles for alt denne overflod er, at det det giver os mulighed for at lege med vanilje og lave nogle vidunderlige – og måske anderledes – sammensætninger, hvor de enkelte vaniljetyper kommer helt til sin ret, og hvor hovedrollen – hvad enten det er bær, is, skaldyr eller grøntsager – løftes og opleves på en helt ny måde.

Alt er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, men herunder er mine anbefalinger til at kombinere sommerens bær med God Vanilje:

Hindbær og Tahitivanilje fra Raiatea:

Tahitivanilje fra Raiatea og Hindbær
Tahitivanilje fra Raiatea og Hindbær

Hindbær har en ganske særlig krydret duft og smag – og når den får selskab af  de cremede, anis- og karamelagtige noter fra Tahitivaniljen fra Raiatea, sker der noget magisk. De to ingredienser løfter hinanden og skaber en helt ny smagsoplevelse – og det er noget af det nærmeste, vi synes man kommer på et “match made in heaven”.

Prøv at mose et par håndfulde friske hindbær sammen med kornene fra bare 1/3 Tahitivaniljestang fra Raiatea og en anelse honning – og smør det på friskbagte vafler eller pandekager – eller som topping på en hjemmerørt Cremet parfait is med chunky chokoladestykker eller måske sat med lidt gelatine som topping på en friskbagt chokoladebrownie.

Jordbær og Pure Bourbon Vanilla Beanpaste:

DSC_0261
Pure Bourbon Vanilla Beanpaste & Jordbær

Jordbær har en særlig saftig fornemmelse og en ren og intens smag, og kan jo nemt stå alene. Men også her sker der noget særligt, når det denne gang er den ligeså rene og velkendte klassiske smag af bourbonvanilje, der får lov til at supplere. Vores Pure Bourbon Vanilla Beanpaste kan med sin sirupsagtige konsistens og intense, sødmefyldte bourbonvaniljesmag forvandle et i forvejen saftigt og perfekt dansk jordbær til en sand himmerigsmundfuld!

Prøv bare at vende friske kvarte jordbær med lidt Beanpaste, inden god dansk fløde hældes over. Eller prøv at lave vores jordbærtrifli (opskriften er lige på trapperne), hvor jordbær vendt i Beanpaste får selskab af lækker vaniljecreme og sprøde makroner og et stænk god rom på toppen. Eller tilsæt de vaniljevendte jordbær til din koldskål. Eller…eller…eller der er bare så mange muligheder 🙂

Blåbær og Pure Økologiske Bourbon Vaniljeekstrakt:

DSC_0321 (1)
Pure Økologisk Bourbon Vaniljeekstrakt & Blåbær

De fine små blå vidundere har en fin, delikat og sødmefuld smag. Derfor er den et smukt match i kombination med den lækre, sødmefulde og rene smag af bourbonvanilje fra vores Økologiske Bourbon Vaniljeekstrakt.

En enkel og super lækker måde at servere dem, synes jeg er at mose/blende de friske bær og tilsætte honning og vaniljeekstrakt. Server de rårørte bær ovenpå en lækker bananpandekage. Her kunne man også bruge frosne bær – så skal man blot tø dem op sammen med lidt sukker – og koge dem let op for at sukkeret opløser sig. Tilsæt ekstrakten, når massen er kølet ned og er lun. Skal det være RIGTIG godt giver du den et par dråber Bitter Mandel Ekstrakt!

Brombær og Pure Tahiti Vaniljeekstrakt:

DSC_0328
Pure Tahiti Vaniljeekstrakt & Brombær

Brombær har en kraftig, krydret smag kombineret med en dejlig syrlighed. Når man så kombinerer den med den fyldige, cremede og sødmefulde smag i vores Tahiti Vaniljeekstrakt er det som at lægge den sidste brik i et puslespil. Fylden og den cremede smag fra vaniljen matcher den krydrede smag i brombærret og sødmen fra ekstrakten holder syrligheden i skak og skaber balance i regnskabet.

De modner sidst på sæsonen, så det er også oplagt at servere dem vendt i lidt Tahiti Vaniljeekstrakt og krydret med en generøs mængde sort peber som et spændende tilbehør til en rosastegt tournedos af sommerbuk.

God sommer!

De bedste sommerhilsner

Rune

DSC_0306

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.