Hvorfor “Det sorte guld”?

Hvorfor ”Det sorte guld”?

Vaniljemarkedet gennemgår pt. en af de største kriser I nyere tid. Ikke siden 2001 har der været så lidt vanilje og så meget efterspørgsel. Det ser lige nu værst ud for så vidt angår bourbonvanilje fra Madagaskar, men også Tahitivanilje markedet er ramt.

Og hvorfor så det?

Det er mange faktorer, som tilsammen har skabt denne situation. Først og fremmest skyldes det 4 miserable høstår (2012,2013,2014 og 2015). Udbyttet har i disse 4 år været meget lavt – faktisk under 50% af sædvanligt udbytte. Den stigende ustabilitet i vejret er den direkte grund hertil, idet kraftige regnskyl på kritiske tidspunkter af høsten – især i blomstringssæsonen – betød at blomsterne rådnede væk og derfor ikke satte frugt. Der har tidligere været mere eller mindre gode år, men det har som regel været en ”enlig svale”. I dette tilfælde har det som nævnt været 4 år i træk – og når en ”normal” høst lige knap og nap dækker efterspørgslen, så er det klart, at 4 dårlige år med lavt udbytte skaber udfordringer.

Voldsomme stigninger

I Madagaskar, som står for en meget stor andel af Bourbonvanilje produktionen, har det betydet nærmest kaosagtige forhold. Mange bønder så pludselig en indtjeningsmulighed, i og med at efterspørgslen steg kraftigt i vinteren 2015. De begyndte ganske enkelt at tilbageholde dele af deres høst, for på den måde at presse priserne yderligere op – og de valgte (og vælger) stadig denne taktik.

Priserne er i de sidste 12 måneder alene steget med over 300%! Samtidigt har efterspørgslen ansporet en del bønder til at være kreative i forhold til at opnå større gevinst på salget af deres afgrøder. De pakker vaniljebønnerne, inden de har nået af modne fuldt ud. Når en vaniljestang er fuldt modnet og ”på toppen” indeholder den 25-30 % fugt. Ved at pakke bønnerne tidligere i processen, når fugtindholdet er på ca. 50% – og inden de er tørret og modnet tilstrækkeligt –  opnår de selv sagt en højere kilopris for stængerne. Det betyder så, at der lige nu florerer rigtig meget vanilje af ringe kvalitet. Når stængerne ikke når at modne tilstrækkeligt, så udvikles vanillinindholdet heller ikke, og dermed er der ganske enkelt ikke noget smag i stængerne. I yderligere bi-effekt er, at stængerne på grund af det forøgede fugtindhold, kan begynde at mugne – især ved pakning i glas.

Sortbørshandel og korruption

En sidste faktor, der præger vaniljemarkedet på Madagaskar lige nu, er sortbørshandel og kriminalitet. Stærke økonomiske bagmænd forøger at hvidvaske penge, som er tjent på ulovlige transaktioner med blandt andet rosentræ. Hvidvasken foregår ved at købe vanilje direkte ved bønderne – uden at skele til kvaliteten – og sælge det videre til blandt andet USA. Regeringen gør ikke meget for at hindre dette –tværtimod synes der at være korruption indblandet, idet mange enkeltbønner pludseligt – og uden videre forklaring – nu nægtes tilladelse til at eksportere deres vanilje selv. De er derfor nødsaget til at sælge deres vanilje – til lavere priser, end de selv ville kunne opnå – til store kooperativer, som på forunderlig vis stadig har lov til at eksportere.

Kidnapning er desværre også mere og mere hyppigt fremkommende. Kriminelle bander er udmærket klar over, at vaniljebønderne tjener godt i denne tid, og det sker derfor ofte, at familiemedlemmer til vaniljebønder bliver kidnappet – og løsesummen er som regel i omegnene af 1.000.000 EUR. Min leverandør, som selv oprindeligt kommer fra Madagaskar og har boet der i over 20 år, fortalte, at hun aldrig før har følt sig så truet, som da hun var dernede i november; tænk at skulle hyre 2 livvagter for at tage på besøg i sit eget hjemland….

Tag stilling

Så brug og køb jeres vanilje med omtanke. Der er ikke meget af det – og endnu mindre af den rigtig gode kvalitet. Det er derfor i dag mere vigtigt end nogensinde, at man kan stole på sin leverandør. Jeg besøgte min leverandør i London i påsken 2016 – og hørte blandt andet om, hvad de gør for at sikre sig, at de ikke ender med et dårligt parti. Jeg holder en tæt kontakt til leverandørerne – en kontakt som bygger på tillid og loyalitet, for vi ved alle parter, at bare ét dårligt parti kan være enormt ødelæggende.